Cosidores mallorca

Hola, sóc n’Angela de @la_caja_de_angela

Sempre he estat envoltada de fils, agulles i màquines de cosir. La meva padrina i la meva mare em van transmetre, sense adonar-me’n, la passió per la costura. De petita ja feia els vestits de les meves pepas amb retalls. Fa 14 anys vaig començar a fer patchwork, però fa 6 anys em vaig comprar la meva primera màquina de cosir i des d’aquest moment vaig descobrir tot un nou món.

He anat aprenent a força de visitar bogs, veure el treball d’altres cosidores i adaptar-lo tot a una talla “curvy”. Des de fa un any tinc la inestimable ajuda d’un grup de cosidores a qui puc recórrer quan tinc dubtes @cosidoresmallorca. Els meus projectes? Acabar el meu darrer cobrellit de patchwork (2,80×2.40m) i omplir el meu armari només amb peces fetes per mi.

Per cert, només faig roba per a mi, el meu marit, i els meus nebots… i “si, se cosir i, no, no t’arreglo això” jejeje

Tutorials

Ronyonera Lilu

Aquí et pots descarregar tant es patró com s’explicació (en castellà) de com cosir sa ronyonera, pero recorda que no ho pots utilitzar per vendre!

Material

 • Tela exterior:  loneta + – 55 x 40 cm
 • Tela interior: cotó fi + – 55 x 80 cm
 • Opcional: si la tela exterior es fina o voleu que sa ronyonera sigui més tiesa, entretela + –  55 x 40 cm
 • Cremalleres: una de 25 cm (butxaca de darrera) i una de 30 cm (butxaca de davant)
 • Cinta de motxilla de 2,5 o 3 cm: 110 cm
 • 1 regulador
 • 1 tancament

Peces

Es patró inclou 1 cm de marge de costura.

 • A – Davanter superior
 • B – Davanter inferior
 • C – Darreres i interior

Tall de peces

 • Peça A: 1 de tela exterior, 1 de tela interior i 1 d’entretela (sense el marge de costura de 1cm)
 • Peça B: 1 de tela exterior, 1 de tela interior i 1 d’entretela (sense el marge de costura de 1cm)
 • Peça C: 1 de tela exterior, 3 de tela interior (una d’elles amb l’obertura de la cremallera marcada) i 1 d’entretela (sense el marge de costura de 1cm)

Abans de començar a cosir, aferrar s’entretela a ses 3 peces exteriors

Col·locar sa cremallera posterior

Cosir per damunt de sa línia marcada (tela exterior amb tela interior), tallar i girar sa tela interior i planxar.

Col·locar sa cremallera de 25 cm davall, assegurar amb agulles i cosir entorn.

Cosir cremallera a ses peces davanteres

Marcar es centres en peça B de sa tela exterior i de sa tela interior i a sa cremallera de 30cm. Col·locar sa tela exterior cap amunt, sobre ella sa cremallera damunt davall i finalment sa tela interior damunt davall, cosir, girar, planxar i fer un repunt per assentar sa costura.

Marcar de nou es centres de ses peces A de sa tela exterior i interior i de sa cremallera. Col·locar sa tela exterior feia a dalt, (sa peça B amb sa tela exterior per avall, alineant sa cremallera) i damunt sa tela interior feia a baix. Cosir, girar, planxar i fer un repunt d’assentament per assegurar sa costura.

Col·locar sa cinta

Tallar sa cinta de motxilla a dues parts, una de 15 cm i s’altra de 95 cm.

Amb es davanter cap amunt col·locar sa peça de 15 cm a l’esquerra i sa de 95 cm a la dreta. Col·locar sa cinta paral·lela a sa vorera, sobresortint 1 cm aproximadament. Fer una costura de reforç per assegurar sa cinta a 0,5 cm de sa vorera en tots dos costats.

Unir exterior e interior

En aquesta passa és molt important col·locar totes ses peces en s’orde correcte: Tela interior (des dret) + posterior tela exterior (des dret) + davanter tela interior (des revés) + Tela interior (des revés).

Cosir es sandwich per sa part superior. Separar una de ses teles superiors, amb so sandwich restant (de 3 teles) cosir a sa base 8 cm

Atenció: deixar ses dues cremalleres obertes i ses cintes han de quedar dedins es sandwich

Tornar a col·locar sa tela an es seu lloc i així tornar a tenir un sandwich de 4 capes. Cosir la resta des contorn assegurant ben ses puntes on van ses cintes.

Tancar s'interior

Donar sa volta a sa ronyonera per s’obertura i cosir-la per tancar.

Col·locar regulador i tancament

A sa cinta curta col·locam sa part des tancament passant sa cinta pes forat i doblegant sa cinta uns 4 cm. Cosim per sa vorera (jo pas diversos pics en ziga-zaga).

Passar es regulador i després sa peça restant des tancament per sa cinta llarga. Passar la resta de sa cinta de nou pes regulador i assegurar amb diverses passades de ziga-zaga.